- سه شنبه ۲۵ آذر ۹۹
- ۱۸:۲۴
آینده بازار مسکن در سایه کرونا
اگر روند صعودی تاج در ماه های آینده ادامه یابد ، می توان انتظار رکود شدید ، افت موقتی و جزئی قیمت ها و سپس افت قابل توجه تورم در بازار مسکن را داشت.
شیوع یک ویروس ناشناخته و منحصر به فرد در گوشه ای از جهان به سرعت تمام جنبه های اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی ، ورزشی و حتی سیاسی کل جهان را به چالش کشید و سرانجام به یک بحران بی سابقه بزرگ تبدیل شد که ابعاد آن حتی درست است. بود. قابل تخمین نیست. کشور ما که مدتهاست با چالشهای بزرگی دست و پنجه نرم می کند ، ناگهان قبل از بسیاری از کشورها چنان درگیر این ویروس و اپیدمی شد که همه ابرچالشهای قبلی تحت الشعاع قرار گرفتند.
از زمان اعلام رسمی ویروس کرونا در کشور در اوایل ماه مارس ، بسیاری از شرکت ها با مشکلات جدی روبرو شده اند و فضای عدم اطمینان در اقتصاد کشور افزایش یافته است. تأثیر اقتصادی این بیماری فقط در طرف عرضه یا فقط در تقاضا نبود و به شدت هر دو طرف را تحت تأثیر قرار داد. در سمت عرضه ، فعالیت کار محدود است و حمل و نقل مواد اولیه ، کالاهای واسطه ای و حتی محصولات نهایی دشوار است. از نظر تقاضا ، سلامت در حال حاضر اولویت اول مردم است ، بنابراین استفاده از بسیاری از کالاها و خدمات در چنین شرایطی بی معنی است.
به طور کلی می توان گفت که سبد مصرفی خانوار دچار یک تغییر اساسی ساختاری شده است که بعید است حتی پس از پایان بحران به حالت عادی برگردد. با کاهش تولید و افزایش بیکاری ، گردش مالی و اعتبار متضرر می شود ، سرمایه گذاری کاهش می یابد و شوک های عرضه تشدید می شود. با تغییراتی به این بزرگی و شدت ، حتی با فرض بازگشت به حالت طبیعی ، ارزیابی شرایط بازار در ماه های آینده با همان اصول و مفروضات قبلی ممکن نیست و اطلاعات کمی در مورد اوج ویروس است.
اما می توان گفت که هرچه این شرایط طولانی تر شود ، بیکاری بیشتر ، تولید کمتر ، ضررهای اقتصادی و تغییرات ساختاری در بازارها بیشتر و حتی تغییر رفتار افراد و خانوارها عمیق تر است.
تأثیر;کرونا در بازار املاک و مستغلات
تأثیر تاج در بازارهای مختلف و بخش های اقتصادی متفاوت است. هرچه کالاها یا خدمات بیشتری در این بازارها به حمل و نقل مواد و تجهیزات ، به ویژه واردات ورودی های تولیدی از کشورهای خارجی نیاز داشته باشد ، تولید بیشتر به حضور نیروی کار در محل کار و امکان کمتر کار از راه دور بستگی خواهد داشت. و هرچه نیاز مالی به تولید منابع خارج از منابع بیشتر باشد ، آسیب پذیری بیشتر است.
با این حال ، بازار مسکن یکی از بخشهایی است که بیشتر تحت تأثیر بحران فعلی قرار دارد. ماهیت عرضه در بازار مسکن به گونه ای است که نه تنها به طیف وسیعی از ورودی های مولد نیاز دارد ، بلکه از راه دور کار منطقی نیست و نقش منابع مالی خارجی قطعاً برجسته است. سمت تقاضا در بازار مسکن نیز تا حد زیادی نیاز به حضور فیزیکی متقاضی برای انتخاب و انجام فرایندهای خرید طولانی و کشیده دارد که ماندگاری آن در چنین شرایطی را زیر سوال می برد. بنابراین ، تغییرات در بازار مسکن حتی می تواند چشمگیرتر از سایر بخشها باشد.
همانطور که در نمودار زیر مشاهده می شود ، قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در اسفند ماه سال گذشته در تهران به طور متوسط حدود 16 میلیون تومان بوده است. قیمت خانه ها در مارس 2017 تقریبا 9٪ بالاتر از ماه فوریه و حدود 42٪ بالاتر از مارس 2017 بود. البته قیمت مسکن در تهران نیز نرخ رشد را تجربه کرد. در مه 2009 به 112٪ اشاره کنید ، اما برای چندین ماه این رشد کند شد.
کاهش نرخ رشد قیمت مسکن در اواسط سال 1998 بازتاب کاهش پذیرش متقاضیان در این بازار بود که در افت شدید معاملات منعکس شد. با این وجود حجم بالای نقدینگی و نوسانات بازار ارز باعث شد بازار مسکن در اواخر سال گذشته با تقاضای نسبتاً بالایی روبرو شود. تعداد معاملات که در سپتامبر 2009 به کمتر از 3000 رسید ، در فوریه از 13000 معامله گذشت. از ابتدای ماه مارس ، خبر ورود ویروس کرونا به کشور رسماً اعلام و به تدریج موضوع فاصله اجتماعی مطرح شد که یافتن مسکن را دشوار می کرد.
با این حال ، بیشتر معاملات انجام شده در یکی دو ماه گذشته در ماه مارس ثبت شده و در نهایت در این ماه حدود 10 هزار معامله انجام شده است. اگرچه هر ساله به دلیل تعطیلات نوروز ، معاملات در ماه آوریل به میزان قابل توجهی کاهش می یابد ، اما در آوریل سال جاری ، وضعیت بحرانی ویروس باعث ایجاد بیش از 1200 معامله واحدهای مسکونی در تهران شد که در نوع خود بی سابقه است. .
از نظر تأمین و ساخت واحدهای جدید وضعیت بهتر نبود. در روند ساخت یک ساختمان ، حضور فیزیکی نیروی کار اجتناب ناپذیر است و فاصله اجتماعی یا جسمی در طول کار عملا غیرممکن است.
همچنین ، به دلیل کار با مواد و ابزارهای مختلف و محیط کار ناامن ، رعایت اصول بهداشتی کارهای ساختمانی چندان منطقی نیست و در نتیجه ، در صورت کار ویروس ها ، کارگران ساختمانی در معرض خطر قرارداد هستند. علاوه بر این ، ساخت خانه برای تولید مثل مصالح و تجهیزات ساختمانی به اطلاعات زیادی نیاز دارد و تهیه آنها یک چالش بسیار جدی است.
تولید بسیاری از این موسسات متوقف یا کاهش یافته است و حتی در صورت وقوع ، حمل و نقل آنها دشوار و مطمئناً گران تر است. این شرایط برای کالاها و تجهیزات وارداتی بسیار دشوارتر از شرایطی است که قبلاً از خارج از کشور وارد می شده است. بنابراین ، تأمین منازل جدید و واحدهای ساختمانی نیز با شوک قابل توجهی روبرو شده است و اتمام ساختمانهای نیمه تمام و شروع پروژه های جدید را مبهم می داند.
آینده بازار
اگرچه محدودیت های استخدام رسمی از اوایل ماه مه کاهش یافته است ، اما تاج هنوز سایه سنگینی بر اقتصاد می زند. کاهش محدودیت ها حتی ممکن است منجر به شیوع بیشتر ویروس شود و به ناچار به محدودیت های قبلی بازگردد. بنابراین ، در بازار مسکن ، کاهش مداوم معاملات به احتمال زیاد رخ می دهد که می تواند روند صعودی قیمت ها را در کوتاه مدت کاهش دهد و حتی روند ناچیز نزولی در قیمت املاک ایجاد کند. واحدهای مسکونی (و به ویژه واحدهای تجاری).
اما با گذشت زمان ، تورم گسترده قیمت در بازار مسکن نیز ظاهر می شود و نقدینگی اقتصادی دیر وارد بازار می شود. این در شرایطی است که همانطور که گفته شد ساخت و عرضه واحدهای جدید نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است که با گذشت زمان در بازار منعکس خواهد شد. کمبود عرضه و افزایش هزینه های ساخت به معنای فشار عرضه برای افزایش قیمت ها است که احتمالاً با تقاضای سرمایه گذاری همراه است.
با این حال ، تقاضای مسکن از نظر جستجوی فیزیکی نه تنها مانند گذشته باقی می ماند ، بلکه به مشکل تأمین مالی نیز می افزاید. از یک سو ، درآمد و حتی پس انداز بسیاری از خانوارها به شدت کاهش می یابد و از سوی دیگر ، وام به بانک ها و موسسات مالی در شرایطی به چالش کشیده می شود که تقاضا تا این حد کاهش می یابد. در نتیجه ، با داده های فعلی ، اگر سلطنت تاج در ماه های آینده ادامه یابد ، می توان انتظار کاهش شدید تجارت ، کاهش موقتی و جزئی و سپس کاهش قابل توجه تورم بازار مسکن را داشت. به احتمال زیاد سناریو. .